– Tekniikan museossa avautunut Tekniikan maa -näyttely on ensimmäinen kokonaisvaltainen yleisesitys teknologian ja teollisuuden merkityksestä ja kehityksestä Suomessa. Kuvassa näyttelyssä esillä oleva taskuhiomakone.
taskuhiomakone
Kirjoittaja
Kirsti Levander

Tekniikan maa -näyttely on avattu!

Tekniikan museossa avautuva Tekniikan maa on näyttely teknologian, teollisuuden ja alan innovaatioiden roolista 100-vuotiaan Suomen rakentajina.

Suomalaiset identifioituvat usein kekseliääksi insinöörikansaksi ja tekniikan nopeiksi omaksujiksi. Suomen tarinaa ei silti ole koskaan aiemmin esitetty tekniikan näkökulmasta. Näyttely kertoo tekniikan vaikutuksesta arkeen, työhön ja ympäristöön eilen, tänään ja tulevaisuudessa.

Kokeminen ja tekeminen ovat näyttelyssä tärkeässä roolissa. Tavoite on innostaa ja yllättää niin alaa tuntevat kuin museon uudet yleisöt. Näyttelyn lähtöpisteenä on koti, josta teemat laajenevat infrastruktuuriin, tuotantoon, raaka-aineisiin ja prosesseihin sekä uusiokäyttöön. Vuoteen 2026 asti esillä oleva näyttely uudistuu koko elinkaarensa ajan.

Näyttely ja siihen liittyvät yleisöpalvelut muistuttavat siitä, että tekniikka kuuluu kaikille. Teknologia pitää sisällään kaikkea koneista ja laitteista ideoihin, ihmisiin ja järjestelmiin.
Tekniikka on läsnä jokaisen arjessa, mutta sillä on myös tärkeä rooli yhteiskuntamme muovaajana.

Tutki, kokeile, oivalla!

Näyttely tarjoaa tunnelmia ja elämyksiä vankalta pohjalta. Näyttelytyön taustalla on tieteellinen asiantuntijatyö ja käsikirjoitus, joka perustuu ajankohtaiseen tekniikan historian tutkimukseen. Itse näyttelyssä kuitenkin päärooliin nousevat tunnelmat ja elämykset, joiden kautta jokainen voi myös pohtia omaa suhdettaan tekniikkaan.

Näyttelyn liittyy myös  tieteellinen julkaisu Näin Suomesta tuli tekniikan maa. FT Tiina Männistö-Funkin toimittama teos syventää näyttelyn teemoja esitellen sitä, miten tekniikka on muokannut suomalaisten elämää ja suomalaiset tekniikkaa. Alan asiantuntijoiden artikkeleista koostuva kirja tarjoaa näkökulmia tekniikan ja teollisuuden roolista itsenäisen Suomen
historiassa.

Lauantaina 14.10. jlo 12-16 Tekniikan museossa on perheille suunnattu avajaistapahtuma.

Lisätietoja näyttelystä ja Tekniikan museon yhteystiedot: www.tekniikanmuseo.fi

Asiasana