Columnist

24.3.2017, innovaatio

Aalto Yliopiston professori Erkki Ormalan mukaan suomaisissa yrityksissä yleinen innovaatioiden tuotteistamisen malli on hidas ja jäykkä. 

Suomessa ei satsata riittävästi innovaatiotoimintaan: t&k-rahoista on tällä vuosikymmenellä nipistetty neljännes ja -henkilöstöstä kolmannes. TEKin innovaatioseminaarissa kuultiin, mitä tämän päivän innovaatiotoiminta vaatisi ja mitä OECD Suomelle suosittelee.
23.3.2017, Tekniikka
Tutkija Matti Lampinen näytti väitöstyössään, miten hengen­vaarallisesta syanidista päästään eroon kullan tuotannossa. Tieteellisesti väitöksen painavinta antia olivat simulointimallit, joilla saadaan alati lisääntyvä mittausdata hyötykäyttöön metallien liuotuksessa.
23.3.2017, Tekniikan ihme

Yksi Kaspianmeren ekrano­plan-ohjelman aluksista, vuosina 1980-93 neuvosto­armeijan käytössä ollut A-90, viettää eläkepäiviään Moskovassa.

Kylmän sodan aikaan vuonna 1966 Yhdysvaltain vakoilusatelliitin linssiin osui jotain todella kummallista.
22.3.2017, robotisaatio

Lahden palvelu­kodeissa on testattu, mihin robotit soveltuvat vanhuspalveluissa. Ilona-robotti on vetänyt jumppia, kertonut tarinoita, pelannut arvausleikkejä ja tanssinut. Kuva: Satu Pekkarinen

Robotit saapuvat palvelukoteihin ja terveydenhuollon kankeat sähköiset palvelut saavat kyytiä. Se on vain hyvä asia.
8.3.2017, innovaatio
Raine Kajastila

Raine Kajastila on harrastanut kiipeilyä yli 15 vuotta, joten kiipeily oli hänelle luonnollinen tutkimuskohde.

Vuoden 2016 nuoreksi tutkijayrittäjäksi on valittu TkT Raine Kajastila, jonka kehittämä teknologia muuttaa tavallisen kiipeilyseinän lisättyä todellisuutta hyödyntäväksi pelialustaksi.
10.2.2017, Tekniikka
Teollisuuden palkansaajat TP vaatii maan hallitukselta kevään kehysriihessä päätöksiä teollisuusohjelmasta.
6.2.2017, innovaatio
Tuoreet tutkimukset osoittavat, että epäonnistumisia siedetään suomalaisyrityksissä huonosti eikä tuotekehitykseen panosteta enää entiseen tapaan.
1.2.2017, Tekniikan ihme

Jonathan Trappen yritys lentää Atlantin yli päättyi turvallisuussyistä jo ennen Atlanttia Kanadan Newfoundlandiin. 750 kilometrin lento kirjattiin siitä huolimatta lajin pituusennätykseksi.

Ihmisen ikiaikainen haave lentämisestä on synnyttänyt aimo joukon ilmailuharrastuksia. Yhden villityksen aloitti kalifornialainen rekkakuski Larry Walters vuonna 1982.
1.2.2017, Tekniikka

– Nano­selluloosan hyödyntämistä jarruttaa se, että sitä valmistetaan niin monella eri tavalla, eikä yhteisiä laatu- ja mittausstandardeja ole olemassa, Kaarina Kekäläinen kertoo.

Kaarina Kekäläinen valmisti väitöstyössään maailman kuivinta nanoselluloosaa.
1.2.2017, Tekniikka
Päättäjien usko tutkimukseen ja tuotekehitykseen kasvun tekijöinä on hiipunut. Samalla panostuksia on leikattu rajusti. Yritykset sentään arvioivat nyt panevansa tulevaisuudessa tuotekehitykseensä paukkuja nykyistä enemmän. Myös suorat sijoitukset Suomeen ovat kasvussa.

Sivut