– Kilpailun lisäksi täällä on ollut kaikenlaista ohjelmaa, kuten taikureita, musiikki- ja tanssiesityksiä, Barry Owiti kertoo EUCYS-kilpailusta.
Barry Owiti
Kuvaaja
Anna Korkeakangas
Kirjoittaja
Katariina Rönnqvist

Tiede toi nuoret yhteen

Suomen edustajat kiittelevät kansainvälistä EUCYS-tiedekilpailua mahdollisuudesta tavata eurooppalaisia nuoria ja vaihtaa ideoita heidän kanssaan.

– Hetkeäkään ei ole ollut tylsää, innostuu Barry Owiti,18, kun häneltä kysyy, minkälaista kansainvälisessä nuorten tiedekilpailussa on ollut.

– Olen tutustunut muihin nuoriin tieteen tekijöihin. Tällaiset kontaktit voivat osoittautua hyödyllisiksi. Ehkä teemme tulevaisuudessa tutkimusta yhdessä, nuori matemaatikko jatkaa.

Owiti edusti Suomea Tallinnassa 22.–27.9. järjestetyssä EUCYS-kilpailussa (European Union Contest for Young Scientists). Suomen toinen edustaja Stefan Rua, 19, kiittelee kilpailun tunnelmaa.

– En kokenut kilpailua hermoja raastavaksi, saati ahdistavaksi. Tuomaristo oli todella ystävällinen, kaikki oli järjestetty hyvin ja selitetty selkeästi, Rua kertoo.

Owiti ja Rua valittiin Suomen EUCYS-edustajiksi keväällä, kun he voittivat Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun. Kotimaisen nuorten tiede- ja teknologiakilpailun järjestävät vuosittain TEK yhdessä Kehittämiskeskus Opinkirjon kanssa.

Owiti suosittelee EUCYS-kilpailua lämpimästi. Hän kiittelee, että kilpailu antaa hyvän mahdollisuuden nuorille ympäri Euroopan tavata toisiaan ja jakaa ideoitaan ja ajatuksiaan tieteestä.

– Tapasin monia matematiikan, tekoälyn ja tietokonemallinnuksen huippuasiantuntijoita. Oli tärkeää, että pääsin keskustelemaan heidän kanssaan. Sain heiltä kattavia vinkkejä, miten minun kannattaa jatkaa projektiani ja edistää tieteellistä uraani.

Myös Stefan Rua koki tapahtuman palkitsevana juuri siksi, että se antoi mahdollisuuden tavata samanhenkisiä nuoria.

– Kilpailussa vuorovaikutus- ja selitystaidot saivat napakkaa treeniä, Rua kuvailee.

Kilpailutyöt pähkinänkuoressa

Owitin kilpailutyössä An Application of Queuing Theory on Relief Systems etsitään vastausta kysymykseen "Miten kenttäsairaalan potilaan läpäisyaikaa voidaan mallintaa jonoteorialla, ja miten mallin avulla voidaan ennustaa tarvittavan henkilökunnan määrää?"

Työssä tutkitaan kenttäsairaaloita, joiden toimintaa kuvataan vuokaavioina. Työssä on havaittu, että potilaat voivat kulkea kolmea erilaista polkua, joka kuvattiin matemaattisesti. Näin johdettiin malli, jolla voi arvioida sairaalan tarvitsemaa henkilömäärää kriisitilanteissa.

EUCYS-kilpailussa Owiti palkittiin Wolfram Research -yrityksen sponsoroimalla erityispalkinnolla. Palkinto on vuoden lisenssi yrityksen Mathematica ja WolframAlphaPro -ohjelmistoihin.

Owiti teki kilpailutyönsä opiskellessaan Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Tulevaisuudestaan hän kertoo, että aikoo hakea Yhdysvaltoihin opiskelemaan tekniikan alaa.

Rua kilpaili biologian alan työllään Which types of genes are most significantly differentially expressed in lung and lymph node tissue?

Työssä on vertailtu ja analysoitu internetissä jaettua geenisekvensointidataa keuhkoista ja imusolmukkeista. Saatujen tulosten mukaan tietyt geenit ekspressoituvat erilaisissa määrissä keuhkoissa ja imusolmukkeissa. Keuhkoissa ilmentyi enemmän kehon pintaan liittyviä geenejä, kun taas imusolmukkeissa ilmentyi enemmän immuunijärjestelmään liittyviä geenejä.

– Oli todella kivaa päästä TuKoKen kautta osallistumaan EUCYSiin, vaikkei täältä nyt sitten voittoa kotiin tuotukaan, Rua kuvailee tunnelmia kilpailun jälkeen. 

Rua teki kilpailutyön opiskellessaan Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Nyt hän opiskelee Aalto-yliopistossa Tietotekniikka (SCI).

Kilpailun pääpalkinnot menivät Tsekkiin, Sveitsiin ja Kanadaan. Karina Movsesjan tutki RAD51 mutaatioiden roolia syövän kehittymisessä. Adam Jan Alexander Ohnesorgen kilpailutyö käsitteli ensimmäisen maailmansodan siviilivankeja Korsikalla. Danish Mahmood tutki työssään puettavaa laitetta, joka mittaa muun muassa verenpainetta, pulssia ja veren happitasoja. Jokainen voittajatyö sai palkinnoksi 7 000 euroa

Asiasana