Innovaatiot hyödynnettävä yliopistoissakin

11.6.2014
Marjo Matikainen-Kallström

Innovaatiot hyödynnettävä yliopistoissakin

Onko siis oma lainsäädäntömme esteenä uusteollisen aikakauden syntymiselle?

Vuoden 2007 alusta astui voimaan laki oikeudesta yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa tehtäviin keksintöihin sekä laki oikeudesta työntekijän tekemiin keksintöihin. Tavoitteena oli parannus aiempaan, mutta näin ei todellisuudessa käynyt.

Vastauksessaan kysymykseeni ministeri myönsi, että korkeakouluissa syntyvien tutkimustulosten ja keksintöjen hyödyntäminen, patentoiminen ja kaupallistaminen junnaavat Suomessa paikallaan ja ovat viime vuosina jopa kääntyneet hienoiseen laskuun. Laki ei ole toivotulla tavalla kannustanut keksintöjen tekemiseen ja kaupalliseen hyödyntämiseen. Onko siis oma lainsäädäntömme esteenä uusteollisen aikakauden syntymiselle?

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat merkittävässä roolissa suomalaisessa innovaatiojärjestelmässä. Ne eivät kuitenkaan selviä nykyisestä taakastaan yksin. Niiden kyky ja kapasiteetti eivät riitä koko innovaatioprosessin läpiviemiseen.

Suomessa pitäisi olla yksi riittävästi resursoitu organisaatio, joka huolehtisi keksintöjen patentoinnista ja kaupallistamisesta ja voisi jossain määrin neuvoa keksijöitä. Nyt toiminta on hajautettu eri ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, jolloin ei synny riittävää osaamista.

Kissan pöydälle nostamisessa on selkeästi puolensa, sillä valtioneuvosto hyväksyi 17.4. periaatepäätöksen aineettoman arvonluonnin toimenpideohjelmasta, jonka valmistelu käynnistetään piakkoin. On vain arvailua, milloin jotain tapahtuu, joten meidän on seurattava asiaa ja panostettava siihen, että ohjelma toteutetaan nopeasti.

 

Kommentit

Yliopistokeksintöjen kaupallistaminen

Oma kokemukseni yliopistokeksintöjen hyödyntämisestä on, että jos keksintö ei näytä kaupallisesti erityisen lupaavalta, sen eteenpäinpuskemisessa kuluu niin paljon aikaa ja vaivaa, ettei sitä koeta kannattavaksi, kun on paineita kasvattaa tieteellisten julkaisujen määrää. Keksinnön mielummin julkaisee tieteellisellä foorumilla ja se tulee halvemmaksikin.

Joskus takavuosina oli vähän aikaa käytössä systeemi, että yliopisto hoiti patentoinnin ja jos keksintö tuotti jotain, tuotot jaettiin kulujen vähentämisen jälkeen keksijän ja yliopiston kesken. Tämä muutettiin sittemmin kai lain vaatimuksesta toisin päin eikä kulujen maksaminen vaivannäön lisäksi välttämättä enää tutkijakeksijää niin kiinnostakaan.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.