Kuvaaja
Anna Korkeakangas
Kirjoittaja
Anna Korkeakangas

Perhepäivillä opitaan ja ihmetellään

Yksi TEKin tämänsyksyisistä Koko perheen tiedepäivistä järjestettiin Otaniemessä 28.10. Suosittu tapahtuma täyttyi ennakkoilmoittautumisella hujauksessa, mutta onneksi seuraavat ovat luvassa keväällä.

TEKin tiedepäivillä koko perhe pääsee tutkimaan, suunnittelemaan ja rakentamaan yhdessä. Tarkoitus on saada etenkin lapset innostumaan tieteestä ja huomaamaan, että se on läsnä joka päivä ja että ihan tavallisetkin jutut ovat tiedettä tai ainakin sopivat sen tutkimiseen. Siksi perhepäivien toimintapisteet onkin suunniteltu niin, että tutkimuksia voi jatkaa kotona. 

Esimerkiksi eripituisten spagettien ja vaahtokarkkien avulla voi rakentaa monimutkaisia arkkitehtonisia taideteoksia, geometrisiä kuvioita tai vaikka tutkia molekyylien rakennetta. Spagettirakentelu kehittää ainakin kolmiulotteista hahmotuskykyä ja sorminäppäryyttä, mutta ehkä myös sisäistä spagettianturia.

Pienet pipetoijat

Pipetoimista pääsi harjoittelemaan useammallakin pisteellä, kun tutkijat saivat esimerkiksi tehtäväksi liottaa veteen värikkäitä karkkeja. Kirkkaat karkkiliemet innostivat yhdistelemään eri värejä ja samalla miettimään, miltä mahassa mahtaakaan karkinsyönnin jälkeen näyttää.

Varsinkin vähän isommat lapset viihtyivät pisteellä, jossa elintarvikeväreillä värjättyjä vesiä sai pipetoida reikälevyihin. Päävärit saivat kyytiä, kun levyille muodostuivat kaikki mahdolliset värit ja niiden yhdistelmät. Eräs innostunut pipetoija piti pitkän luennon siitä, miten tarkkuudella ja juuri tiettyjä sävyjä yhdistämällä sai harmaata. Tämä piste olikin monen lempipaikka, johon haluttiin palata uudelleen.

Tutkija Pii ja tutkimusavustajat innostavat ja auttavat

Jokaisella toimintapisteellä mukana oli myös tutkimusavustaja, joka auttoi nuoria tutkijoita ja vastasi tarvittaessa kysymyksiin. Ja ehkä välillä muistutti, että vaahtokarkkeja ei ole tarkoitus syödä! Enimmäkseen tutkiminen oli kuitenkin niin hauskaa ja luovaa, että materiaalien tavanomaiset käyttötarkoitukset unohtuivat.

Päivän kohokohta oli kuitenkin tutkija Piin Tiedeshow, joka sai koko joukon nauramaan, ihastelemaan ja ihmettymään – vaikka kaikki ei ehkä aina mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Niin kuin silloin, kun koko yleisön on tarkoitus humpsahtaa ison kuplan sisään ja vekottimesta tuleekin vain vaahtoa. Mutta siinäpä opitaankin samalla tekemään oma vaahtokone suppilosta ja vanhasta sukasta! Pii jakoi yleisölle myös omat pipetit, jotta aloitettuja tutkimuksia pääsee jatkamaan saman tien.

Ensi kevään perhepäivillä luvassa on uusia ihmeitä ja uudet tutkimusrastit. TEKin koko perheen tiedepäivät järjestetään keväällä neljällä paikkakunnalla. Ilmoittautuminen aukeaa lähempänä ajankohtaa ja siitä ilmoitetaan sähköisillä jäsenkirjeillä, TEKin somessa ja TEKin verkkosivuilla.

Kevättä odotellessa voi vaikkapa tehdä itse taikahiekkaa lisäämällä hienoon hiekkaan polydimetyylisiloksaania eli tutummin dimetikonia, tai sitten vain sekoittamalla jauhoja ja öljyä.

Asiasana