Kuvaaja
Kai Tirkkonen
Kirjoittaja
Tapio Mainio

Jättirobotti varasti huomion Oulun Tutkijoiden yössä

Sähköteekkari Jani Lehtovirtaa houkuttelee nuoria tekniikan pariin Buutti Oy:n ja työpajojen avulla.

– Äiti minua pelottaa, 3-vuotias Kaarina Lämsä sanoo (kuvassa yllä)

– Robotti on tosi hieno, 5-vuotias Martti Lämsä lisää.

Iistä Oulun yliopiston Tutkijoiden yö -tapahtumaan perjantai-iltana 29.9. saapuneet lapset uskaltautuvat 3,1 metriä korkean Teraleon robotin lähelle, kun äiti Leena Vuotovesi pitää kädestä kiinni.

Myös robotin toimintoja kännykällä ohjannut oululainen 25-vuotias sähkötekniikan opiskelija Jani Lehtovirta tuntuu lapsista pelottavalta, sillä hän on pukeutunut tummaan naamariin.

– Onko tuo setä Batman? Minusta tulee isona luolatutkija. Kävin Espanjassa luolassa, Kaarina kertoo jännittyneenä.

Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen aulassa leikkiaseita heilutteleva, luukkuja aukova ja ulkonäköään värillisten lednauhojen avulla muuttavat robotti vie tuhatpäisen yleisön huomion. Robotti on niin korkea, ettei sitä uskalleta laittaa kävelemään, koska sen pää voisi osua alan sisäkaton valokiskoihin.

Tiedetapahtuma oli yleisömenestys

Tapahtuman moniin työpajoihin, kuten paperin valmistamiseen, pienen kilpa-auton rakentamiseen Dragsters-työpajassa tai liman tekemiseen kemian laitoksella, on satojen ihmisten jono.

Tiede ja tekniikka vetivät runsaasti väkeä Oulun yliopiston Tutkijoiden yö -tapahtumaan.

 

Terhi Suopajärvi opastaa Elena Ojalaa paperin valmistuksessa.
Oulun Tietomaan ohjaaja Harri Häll näytti nuorille Tutkijoiden yö-tapahtumassa miten pieni kilpa-auto ampaisee matkaan hiilidioksidipatruunan voimasta.

11-vuotias oululainen Elena Ojala ihmetteli, miten näppärästi paperisilpusta saatiin valmistetuksi luokkatiloissa valkoista paperia. Opettajana toimi Terhi Suopajärvi yliopiston prosessi- ja ympäristötekniikasta.

Myös revontulitutkija Esa Turusen kahdesti illan aikana pitämä noin tunnin pituinen esitys veti suuren luentosalin ääriä myöten täyteen. Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja kertoi upeiden kuvien kera muun muassa uusinta tietoa aamuyön sykkivistä revontulista. Niiden syntymekanismia ei täysin tunneta.

Näyttävä oli myös pimenevässä yössä Oulun yliopiston pihalla järjestetty tulishow.

Tutkijoiden yö on Euroopan laajuinen tiedetapahtuma, joka tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Se järjestettiin nyt toista kertaa Suomessa. Oulu oli yksi Suomen kaupungeista, joka osallistui tapahtumaan. Huomattava osa tapahtuman yleisöstä oli opiskelijoita ja alaikäisiä lapsia.

Buutti Oy tutustuttaa nuoria tekniikkaan

– Herätän tarkoituksella huomiota kookkaalla robotilla. Haluan näyttää, että tekniikka voi olla myös hauskaa ajanvietettä, eikä vain totista työntekoa, Jani Lehtovirta kertoo.

– Moni nuori ei tiedä yläasteella eikä lukiossa, mille alalle suuntautuisi. Osalle alan valinta on hukassa vielä täällä yliopistossakin, hän lisää.

Keminmaasta kotoisin olevalle Lehtovirralle robotit ja robottipuvut ovat olleet kiinnostuksen kohde lapsesta saakka. Ensimmäisen robottipuvun hän askarteli pahvista ja kartongista pikkuveljen ylle jo vuonna 1998. Sen jälkeen niitä on rakennettu lukuisia, osa kavereiden ja alan harrastajien kanssa yhdessä.

Uusinta jättirobottia tai robottipuku-Teraleonia rakennettiin 20-henkisen opiskelijatiimin kanssa kokonainen vuosi.

Teraleon-robotti on 3,1 metriä korkea. Jani Lehtovirta voi seisoa myös sen sisällä, noin metrin korkeudessa.

Robotin aivona toimii tietokone, joka käskyttää 11 mikrokontrolleria. Rakenteissa on 50 sähkömoottoria ja 20 metriä lednauhaa, jonka avulla robotin väriä voidaan muuttaa sinisestä punaiseksi. Askeltavaa robottia voidaan liikuttaa puhelimella. Myös robotin päätä voidaan kääntää puhelimella.

– Myöhemmin robotin sisälle on tarkoitus asentaa joystick, jolla sitä voi myös liikuttaa. Robotin sisälle voi näppärästi pujahtaa eikä sitä tarvitse vaivalloisesti pukea ylle, kuten varsinaisia robottipukuja. Robotin sisällä seisotaan noin metrin korkeudella, mikä on jännä katselukulma, Lehtovirta kertoo.

Lehtovirta on perustanut kolmen opiskelijakaverin kanssa Buutti Oy:n runsas vuosi sitten.

– Perimmäisenä tarkoituksenamme on innostaa nuoria tekniikan pariin. Yritys toimii yliopiston tiloissa ja yliopiston ylläpitämänä. Olen opiskelujeni ohella sen palkkalistoilla, joten robottiharrastus on muuttunut työksi, hän kertoo.

– Välitämme työpajan kautta osaajia, esimekriksi ohjelmoijia, Oulun alueen yrityksille, joiden kanssa teemme yhteistyötä.

Buutti Oy järjesti yliopistolla ensimmäisen ohjelmointi- ja robotiikkapajan viime keväänä. Toisella pajajaksolla tänä syksynä tehtiin muun muassa elektroniikka- ja mekaniikkasuunnittelua sekä ohjelmointia.

Buutti Oy:n työntekijät ovat Janin mukaan toimineet jo toista kesää ohjaajina Koodikärpät-projektissa.

Viime kesänä 80 nuorta työllistyi kahdeksi viikoksi Oulun kaupungin maksaman kesäsetelin avulla.

– Tarjosimme pro­jek­ti­muo­tois­ta ke­sä­työ­tä tie­to- ja säh­kö­tek­nii­kan alal­ta. Teh­tä­vinä oli oh­jel­moin­tia, elekt­ro­niik­ka­ra­ken­ta­mi­sta, 3D-tu­los­tusta, ro­bo­tii­kkaa ja gra­fii­kkaa. Pro­jek­ti pyö­rii ke­säl­lä Oulun ammattikorkerakoulun Game Labs ti­lois­sa Ou­lun kes­kus­tas­sa.

Virtuaalitodellisuus kiehtoo

– Nuorten tehtävänä oli muun muassa 3D-tulostimen kasaaminen. Sitten he tulostivat sillä muun muassa ohjattavan muovisen hahmon, joka kääntyi ja ampui airsoft-kuulia.

– Eniten nuorilta vaati ohjelmointitaitoa virtuaalitodellisuuspeliohjaimen rakentaminen, Lehtovirta kertoo.

Linus Kantola kokeili virtuaalilaseja ja uutta peliohjainta pelissä, jossa seikkaillaan veden alla. Avustamassa Joonas Patana (vas) ja Jani Lehtovirta.

Uusi ohjain oli käytössä Tutkijoiden yö -tapahtumassa, kun muun muassa 10-vuotias Linus Kantola kokeili sen käyttöä pelaamalla virtuaalilasit päässä veden alle sijoittuvaa tietokonepeliä.

– Voit ohjata veden alla olevaa hahmoa peliohjaimen avulla, Linusta opastava Joonas Patana sanoo.

– Voit myös rakentaa robottipuvun itsellesi pelin sisälle ja ohjata itseäsi näillä ohjaimilla. Se lisää toden tuntua. Ainoa mikä virtuaalimaailmassa puuttuu, on veden kosketus ihollasi. Uskon, että tähän suuntaan tulevaisuuden pelit kehittyvät, Jani lisää.

Asiasana